Sinisa Dragin - Q&A Cinepub

1. Recunosc absurdul și metafora din filmele lui Kusturica. Există o influență a școlii de cinematografie a lui Kusturica în filmele dvs? V-ați întâlnit vreodată?

Absurdul și metafora sunt „inventate” cu mult înaintea lui Kusturica, ele fac parte din „realitatea încojorătoare” în zona noastră. Nici un autor (serios) nu poate, sau, n-ar trebui să treacă peste acest important „cadru” al vieții noastre (uită-te la televizor, ziare). M-am întâlnit cu Kusturica o singură dată, dar nu mi-a lăsat nici o amintire semnificativă. Cea mai mare influență asupra mea, asupra modului de a gândi cinematografic, a avut-o Andrej Tarkovski.

2. Am citit că pentru acest film ați colaborat cu Veit Heidushka. Cum descrieți această colaborare?

Colaborarea cu Veit Heidushka a fost una corectă, el e un om care își ține cuvântul și pe care poți să te bazezi. El a fost co-producător minoritar în această producție si nu s-a implicat aproape deloc în producerea efectivă a filmului. A fost însă de mare ajutor în perioda de pre-producție, mai ales la completarea dosarului pentru Eurimages.

3. Cum a fost experiența lucrului cu actori de mai multe naționalități? A fost greu? Ce sfaturi ați da altor regizori care se gândesc la o echipă internațională?

“Dacă bobul nu moare” a fost, în general, un film dificil de realizat. Actorii… Cea mai complicată a fost relaționarea cu actorul austriac. În prima zi de filmare, după 8 ore pe platou, și-a dat jos costumul de joc și s-a îmbrăcat în hainele lui. Vroia să plece la hotel: „în Austria se muncește 8 ore”. Noi, obișnuți să muncim minimum 12 ore, am rămas „cu gura căscată”. A trebuit să sun în Austria și să vorbesc cu co-producătorul austriac. L-a sunat el pe actor ca „să-l lămurească” cum e cu filmatul.

Una peste alta, lucrul cu actori de mai multe naționalități complică filmarea considerabil (comunicare, obiceiurile de acasă, cazare, sentimentul că sunt „vedete”, etc).

În ceea ce privește echipa internațională, e aceași chestie: totul e complicat. E bine măcar ca directorul de imagine și scenograful să fie oameni apropiați (plus gaffer-ul dacă se poate).

La fel de important e ca directorul de producție să fie cineva care e în stare să țină sub control totul (și să vorbească limba echipei).

Oricum, dacă se poate, mai bine nu;  echipa internațională e greoaie.

Be more than a spectator!
SUPPORT CINEPUB
MONTHLY DONATION
If you like us, if you read what we write, if you watch the movies we show, reach out to us, friend! We need help. Thank you!
DONATE!
I want to DONATE one time only
2 EURO
5 EURO
10 EURO
20 EURO
50 EURO
Why we need your support?
Be more than a spectator!
SUPPORT CINEPUB
MONTHLY DONATION
If you like us, if you read what we write, if you watch the movies we show, reach out to us, friend! We need help. Thank you!
DONATE!
I want to DONATE one time only
2 EURO
5 EURO
10 EURO
20 EURO
50 EURO
Why we need your support?

You may like this also ...