
Q&A Tudor Voican
1. Mi-a făcut o deosebită plăcere să revăd Medalia de onoare. Aș dori să știu dacă colaborarea cu Călin Netzer a început încă de la faza de idee sau când scenariul era final? V-ați gândit la dl. Victor Rebengiuc încă de la început?
Călin Netzer a citit o variantă foarte avansată a scenariului și a ales să-l regizeze. Rolul a fost gândit pentru dl. Victor Rebengiuc, lucru care a simplificat și clarificat munca de scriere.
2. A trecut ceva timp de când ați scris scenariul pentru Marilena de la P7. Cum vă raportați acum la acest film? Ați schimba ceva?
Filmul este o surpriză. Proaspăt absolvent al UNATC, Nemescu scapă cu echipa de filmare într-un cartier rău famat al Bucureștilor. Filmează mult mai mult decât un scenariu de 30 de minute, gonflând și introducând la fața locului secvențe noi, planuri, precum cel sonor. Nemescu a încercat pentru un festival o variantă de 40 de minute, deci cu 5 minute mai scurtă, a filmului, care însă nu l-a mulțumit. Pelicula este așa cum trebuie să fie.
3. Care a fost cel mai dificil scenariu de scris? Și de ce?
Pentru Medalia de onoare, am avut nevoie de 5 ani ca să înțeleg cât de amuzant e ridicolul situației. Apoi scenariul a avut două jumătăți finale distincte. În prima variantă, soția pleca la fiul lor în Canada, personajul dlui Victor Rebengiuc rămânând singur. Un film mai noir, mai dramatic. În final, a rămas varianta obținută la o rescriere ulterioară.